Skab dine egne citater


Brugen af andres citater er meget populært i præsentationer og foredrag. Det skyldes selvfølgelig at gode citater, skarpt kan indramme pointer og forståelser, som er lette for deltagerne at forholde sig til.

Vælger du at bruge andres gode citater eller ordsprog, ender du nemt med at udvande dem og gøre dem til floskler. Når du f.eks. som leder bruger det i forsøget på at inspirere sine medarbejdere, har det bare en anden effekt end da Magaret Thatcher eller Gandhi, selv sagde det. Og underkend aldrig dine deltagere – de gennemskuer dig.

Når du bruger andres citater, bevæger du dig hurtigt og sikkert væk fra at være original. I stedet for at citere andre mennesker 5-6 gange i dine indlæg, så prøv selv at finde på noget der er så godt, at andre vil citere dig. Når det lykkedes har det en stor effekt og det bliver meget sjovere for dig at skulle præsentere.

Det kan sagtens være et eksisterende begreb, som du tvister i en ny retning og gør til dit eget, så det passer ind i den kontekst, som du er en del af. Husk, at dit personlige aftryk skal kunne mærkes. Uanset hvad du laver og hvad du skal præsentere, så skal du skabe noget, der ændrer noget for deltagerne efterfølgende – alternativt har du spildt jeres tid.

Når du opbygger din præsentation, så tænkt grundigt over, hvad det vigtigste du gerne vil bidrage med er? Hvilken kulturskaber vi du gerne plante hos dine deltagere? Hvad er det vigtigste de skal huske efterfølgende? Hvad er det de går ud og fortæller andre om dig og dine pointer?

Fra posen med de største floskler, er der ét citat der slår dem alle. Det citat har sit helt eget liv. Jeg har set det i rigtig mange ordlyde og mange forskellige personer har været citeret for at sige det. I de værste tilfælde har jeg et oplægsholderen sætte sig selv på som ophavsmand. Vi taler om et af det helt store floskel-citater:

”Du misser 100 % af de skud du ikke tager”

Jeg har set flere forskellige sportsfolk og erhvervsfolk citeret for dette. Den sjoveste må næsten være Lars Larsen. Flest gange har jeg set basketball legenden Michael Jorden citeret – dernæst ishockey legenden Wayne Gretzky.

Anyway, citatet er tosiddet. På den ene side fortæller den knivskarpt hvad det drejer sig om. Og på den anden side synes jeg, at det er et etbenet og tyndt citat. For en ting er at være topscorer i verdens største basketball eller ishockey liga, og sige dette på bagkant af en stor karriere. Noget andet er at være leder i en salgsorganisation på Sjælland, der 3. januar skal sparke lidt energi i sine sælgere. 

Sidder du nu og tænker, ”Anders G. – du snakker og røven går”, så er her et link til en hjemmeside, hvor du kan downloade bunker af lignende citater til dine præsentationer: http://www.inspirational-quotes.info/

Prøv dem endelig af næste gang du laver din præsentation. Søger du at være uoriginal, så lover jeg dig, at de alle virker.